Radio, muzika i bendovi

05.01.2012., četvrtak

Solaže

Napokon novi post. Ispricavamo se radi duzeg cekanja, stvarno nismo bili u mogucnosti izdati post. Ali sada je kolega Shadow Bro napisao post za solaze. Pa krenimo!

SOLAŽE

Svaki bend pocevsi od oni zescih metal, hard rock, punk rock ili pak rock bendova, pa sve do laganijih, ali opet jako zanimljivih blues, jazz bendova ima solo gitarista. Ovaj članak je namijenjen solo gitaristima, ali i svima onima koji prakticiraju sviranje sola u bendovima ili samostalno da bi lakše,bolje i kvalitetnije izvodili solaže.

Kod solaža najvažnije stvari su "tajming", trajanje, čvrstoća, brzina, iskustvo i znanje.

Tajming: Svaki ton dolazi u svoje vrijeme. Ako neki ton odsvirate trenutak kasnije ili ranije nego što treba, to će zvučati loše. Četvrtina dobe može značiti granicu između jako dobre solaže i solaže neprihvatljivog ranga. Ali ako je ta četvrtina dobe dobro ukomponirana u solažu, poboljšati ćete je i zvučati će bolje. Dakako da solaza mora bit usklađena sa ostalim instrumentima, jer zna se desit da se gitarist zanese u sviranje, a bass onda zavrsi 5 sekundi nakon njega, nemojte da vam se to dogodi, za to postoje probe.(Pročitaj pod: probe)

Trajanje: ako već želite promijeniti originalnu solažu (kod cover-a) ili samo zapapriti solažu u svojoj autorskoj pjesmi onda pazite da se ne izgubite u soliranju. Ako neki ton dodate ili produžite postojeći, pazite na trajanje sljedećega tona. Ili skraceno, ako produzis jedan ton onda sljedeci moras skratit.

Čvrstoća: Kod ovoga se misli na jačinu kojom pritišćete žicu na polje. Definitivno malo glupo poglavlje, ali i na to se treba osvrnuti. Ako svirate na nižim poljima, stisak vam ne treba biti jak, ako svirate na višim poljima morate pritisnuti jače da se nota koju ste odsvirali ne bi prebrzo izgubila. Držite na umu da što je manje polje, stisak treba biti jači. To također vrijedi i kod tappinga. Ako ste se za svoju solažu odlučili za tapping onda budite čvrsti u tome. Ovdje morate i obratiti pažnju na setup gitare. Ako su vam zice jako dignute(radi kojekakvih zapreka kao sto su pragovi, buzzing) necete moc izvest solazu kako treba. Dajte gitaru nekom na pregled, ne bi vas trebalo puno kostat.

Iskustvo: Vježbajte kada god imate vremena. To znači da vježbate na probi, u svojoj sobi ili u bilo koje slobodno vrijeme. Što više vježbate, lakše ćete se sjetiti što trebate napraviti kad budete svirali, odnosno morate svirati rukama, a glava i mozak neka vam misli na sasvim nesto drugo, pricajte sa kolegama, citajte knjigu, a za to vrijeme svirate akorde vase omiljene pjesme, to ce bit malo teze kod solaze, ali pokusajte svirat sa dusom. Morate znati kada početi solo, kada završiti solo i sta napraviti ako slučajno produžite neki ton, a to dolazi sa iskustvom kojeg se stijece nakon visegodisnjeg sviranja.

Brzina: Kada svirate solo, morate pratiti što se događa oko vas.
Ne smijete biti ni prebrzi niti prespori. Slušajte što vaši kolege iz benda sviraju. Vi se prilagođavate njima a ne oni vama!!!
Slušajte svaki zvuk koji dolazi iz njihovih pojačala i svaki udarac bubnjeva, ali se ipak koncentrirajte na dobro izvođenje solaže. Za vježbe kod kuće preporučam metronom i back trackove.

Znanje: Ako pokušavate ubaciti neki dodatni ton u solažu, morate znati koje tonove možete ubaciti. Ako mislite da svaki ton na gitari odgovara bilo čemu što odsvirate u krivu ste. Morate imati u malom prstu tonove koji odgovaraju. Ako na nastupu namjeravate ubaciti neki dodatni ton onda uvježbavajte to kod kuće i usavršavajte taj solo dok ne zapamtite što trebate odsvirati. Ali improvizacija je uvijek dobro dosla, ali ipak morate znat i improvizirat a to nije uvijek tako.

Nadam se da vam je ovaj članak pomogao i da ćete lakše i bolje izvoditi solaže.

Napisao:Shadow Bro
Prepravio: Simple man
U naredno vrijeme dolaze teme za gitariste naravno, vjv ce vec dns ic jedna tema o slaganju pedala. Vidimo se u sljedecoj temi, Lijep pozdrav!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.