Radio, muzika i bendovi

27.12.2011., utorak

PONAŠANJE NA POZORNICI - PRIJE I POSLIJE NASTUPA, GLASNOĆA

Nakon 7 dosadnašnjih postova, krecemo i sa osmim ciji je naslov vec spomenut.

Ovo je jedna delikatna tema na koju se mnogi opeku i onda nisu zadovoljni svojim nastupom, raspdanju bendova slijedi, tuca između nabildanog bubnjara i mutavog pjevača, pomirivanje od strane bassista, dok gitarist za to vrijeme "drka" po svom instrumentu i smislja neku novu dionicu.

I tako ste dovukli svoju opremu na pozornicu, ajmo popit pivo, spušit joint, povuć lajnu? Ne - kad je sve gore, složite bubanj, i pomognite onom briznom bubnjaru da se ne muci sa pedeset elemenata, namjestite pojačala, kablove, footswitcheve i pedale, to su vaša glazbala nema smisla sad sjest i svirat solaže 10 minuta, znaš kako pojačalo zvuči - uključi, čekaj da se lampe zgriju ili pak da tranzistor malo probruji, upali - vidi ako radi normalno par sekundi, stavi na standby ili isključi i popij pivu, nema ništa gore od 5 muzičara na pozornici, jedan slaže bubanj, trojica sviraju svako svoje il se štimaju pri punoj glansoći, a pjevač sjedi na podu među brdom torbi iz kojih je sve izvučeno i pije... Reda treba bit, uključite svoja pojačala, rade? ok super, il standby il ugasite, maknite se, pustite čovjek da na miru složi bubanj, tonce da ozvuče instrumente...

KREĆE TONSKA!
BUBNJAR: činele na visini, pedala od bassa podesena, snare lupa kako treba, par sekundi se izlupaj i tjt, dalje tvoje svijetlo na kraju tunela je tonac. I sad tonac kaže - daj bass. To prevedeno na jezik muzičara znači - "udarajaj bas pedalu o bubanj nogom, kick". Udaraj ravnomjerno, ne prebrzo, imaš li duplu, reci toncu, on će vjerojatno tražiti na kraju i da udaraš duplu, ne bi naštimao eq za dupli kick. Super, sad udaraj snare - isto vrijedi - udarajte tom snagom kojom i svirate, nemojte nabijat iz sve snage ako ne nabijaš za vrijeme gaže iz sve snage, isto tako nemojte gladit te membrane, udaraj jako na tonskoj zasebne elemente bubnja kako i sviraš za vrijeme pjesama!!! Isto vrijedi dalje za tomove i floor tomove, činele također, ako mlatiš činelu, mlati je tonskoj, ako su umjeren za vrijeme koncerta, umjereno udaraj i na tonskoj, nema nišat gore od bubnjara koji ne doživljavao smisao tonske probe pa liže palicom svaki element bubnja za vrijeme pojedinačnog uštimavanja bubnja i onda kad zasvira ritam, sve zvuči drugačije. To je vaš bubanj i kako ga kontrolirate i svirate je ono što se treba preko razglasa čuti, na tonskoj je najbolji početak da to što vjernije zaživi "vani". Ok super, sad tonac kaže : "cijeli bubanj", lupi neki ritam, prođi tomove, odsviraj dio neke pjesme u kojoj iskoristiš najveći dio elemenata, neki brži, sporiji, to bi trebalo biti to, ako ima kakvih ispravaka, tonac će reći da opet udaraš nešto zasebno, ili kombinaciju : kick - snare, ili tomove po redu, prvi - drugi -floor i slično, kad kaže da je gotovo, reci hvala i ostavi palice, ne idi na pivo il na ćevape jer drugi instrumenti će začast biti gotovi i trebat ćeš zasvirat s njima.

GLASNOĆA: ne brinite imate tonca koji je vasa alfa i omega svega, slusajte ga u dobru i u zlu i sve ce bit ok.

Koliko biti glasan na pozornici?
Jednostavnijeg odgovora nema - koliko je bubanj glasan, instrumenti moraju pratiti u glasnoći! Ukoliko bubnjar nije glasan, gitara i bas ne smiju biti 100W lampaši nafrljeni do kraja na fullstacku - jednostavno ne mogu!!! Ukoliko je bubnjar monster koji drma činele, snare i duplu (il single kick) ko manijak, tu nema druge, i bas i gitara moraju biti glasni ne bi li mogli se nositi s bubnjem.

BASIST: sviraj bas - sviraj nešto što inače sviraš, dio pjesme Zapamtite da ono po čemu te tonac štima na razglas je ono što ti kasnije trebaš svirati, dakle svirajte normalno, kako svirate i u garaži, jer često tonac ne čita misli, niti zna kakav eq imaš na bass pojačalu, no najčešće skužit će vaš tip muzike kako eq-a bas na mikseti, ukoliko bas pojačalo ima balansirani izlaz - koristi ga, jest super si basist i imaš baš onaj svoj super zvuk basa. Zadovoljan si svojim soundom, tonac isto, smanji volume pot na 0 i cekaj dok te gdin. tonac ne pozove.

GITARIST: ukoliko sviras distorziju cijelo vrijeme, upali odmah, nema smisla isprobavat clean ako u 30 minuta svirke imaš 20 sekundi clean pjesme, sviraš svaki dan u garaži, znaš kako ti zvuči clean i distorzija, ukoliko imaš zdrav i dobar zvuk gitare, neće bit puno eq-a na tvojoj gitari kod miksa, stoga i clean neće bit izobličen. I ti zadovoljan.

Na kraju ćete vjerojatno svi trebati zasvirati zajedno bez vokala, nemojte nikad prckat po nekoj pjesmi od 10 minuta, 2 do 3 minute je uvijek dovoljno da se namjesti sve, ukoliko treba više, tonac će reći. Ukoliko tonac zatraži - svirajte bas gitara i bubanj skupa, treba ipak čovjek namjestiti glasnoću bas gitare u odnosu na bubanj, pogotovo ako želi uštimat kick i bas gitaru da se nadopunjavaju, ako je to potrebno za vašu vrstu glazbe

GOSPODA PJEVAČI: uvijek isto pricam, kako u garaži tako i tu. Namjesti, tj. podesi mikrofon na svoju razinu, namjesti se, popij čašu vode ili pive, spremi dijafragmu i kreni na mikrofon. Ako ti je u planu pjevat i drugi dan, ne forsiraj se. Dno pjevača je kad idu pricat na mikrofon "jeda, dva, tri, ja sam sladak, bassist ima rozu podkosulju" DNO!

Ja sam Simple man, uzivajte na pozornici i poslusajte ove savjete, pomoci ce vam. Slijedi lekcija o MONITORIMA, do onda: uzivajte uz neku dobru pjesmu od Lynyrd Skynyrd, moja preporuka je "That smell".

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.