Radio, muzika i bendovi

30.12.2011., petak

Zarada bendova!

Krecemo sa dvanaestim u serijalu postova o bendovima. Na redu je ZARADA BENDOVA!

Jedna od, da se ogradim, velom zakrivenih najvecih tajni zivota jednog muzičara, definitivno je zarada muzičara kao pojedinca, ili pak kao skupa muzičara u bendu ili nekom drugom sastavu. Ovdje definitivno ne mozemo pricati o multimiljunskim ciframa koje dobivaju svjetski poznati izvođači kojima se ziro racun svaki sekunde puni za nekoliko dolara. Mi cemo ovdje raspravljati o zaradi "srednjih" bendova, bendova koji nisu još poznati kao Metallica, ali nisu niti neka zadnja bijeda, o bendovima u usponu( ili u padu belj ).

Ja vam ovdje ne mogu reci cifre koje bend može dobiti na jendoj gaži, jer to najcesce ide u dogovoru sa vlasnikom restorana, rock-cafea ili pak nekog drugog manjeg obrtnog objekta. Zarada se najcesce ugovara ili fiksno( sta bas i nije dobro za vlasnika, a za svirača je i nije dobro, zasto? Vlasnik ne zna koliko ce mu ljudi doc u lokal, a vi imate fiksnu cijenu, znaci ako dođe puno ljudi, mozda ste stavili premalu cijenu, a ako ih dođe premalo, stavili ste visoku cijenu-malo komplicirano-ekonomisti ce vam to bolje objasnit yes ). Ako ugovaramo zaradu fiksno, tada je cijena od cca. 200 kn po veceri za muzičara i to je to, a mozemo se dogovarati i na postotak, recimo, dogovorite se sa vlasnikom, da cca. 15 % od ukupnog prometa napravljenog tu vecer ide vama, tada je nekako kompromis između vas i sefa.

NACINI ZARADE NA GAŽAMA:
zarađivati možete samo na 2 nacina:
1) zaradom od koncerta, sta se dogovorite sa vlasnikom.
2) prodajom merchandisea-majce, salovi, upaljaci i ostalo.

ZARADA OD KONCERTA
Zarada od koncerta je vasa glavna zarada, i nje se morate drzat. To je ono od cega cete prezvijet, recimo to tako. Potrudite se na koncertima, nemojte doc pijani ili slicno i mozete se opet dalje po ostalim barovima furat kao bend koji nastupa okolo. Ali kazimo da ste bend koji ne radi sa agencijama za popunjavanje, menađerima, zaštitarima i ostalo. Obican ste bend, koji sam sebi sređuje gaže i od toga zivi. Pokusajte se orijentirat samo na kvalitetnu svirku. Od svega ostalog nema nista.

PRODAJA MERCHANDISEA
Ovdje ima malih problema. Ubiti, nisu to problemi nego komplikacije, odnosno komplicirane stvari. headbang Najprije objasnimo da u merchandise spadaju kao osnovne stvari: upaljači, kemijske, privjesci, trakice za mobitele( oko vrata) i obavezno majce. Imate jeftinij i skuplje varijante svega toga, ali najcesce se uzimaju one najjeftinije da mozete dignut cijenu. Recimo kupite 100 klasicnih upaljaca za 0.80 kn, to vam je 80 kn i jos na to tiskate svoje stvari i to vam dođe recimo oko 150 kn koje morate dat, na dan gaže prodaten ih po cijeni od 5 kn recimo, to je 500 kn, imate 350 kn ciste zarade na tih 100 upaljaca. I onda jos ubacite majce, salove. Nemojte se upustat u kupnju torbi i jakni, jer vam to ne treba u zivotu. Ako netko zeli kupit jaknu nece ic trcat po gažama da nađe lijepu jaknu nego ce ic u shoping centar. zubo

Evo i sad od toga biste mogli dobit neku zaradu. Najvažnije nvam je organizacija. Ako vam je otac ili netko ekonomist ili ima veze sa financijama, pitajte ga/ju da vam pomogne malo oko toga. Netko tko je od prije menager puno ce lakse izpregovarati dobar posao sa nekom tiskarom nego vi koji ste se prvi put nasli u tome. A i upravo takvima znaju tiskare nabijat cijene kakve nisu niti malo prijstojne i primamljive, a vama je u cilju dobit od njih cim nizu cijenu da uspijete prodat. Malo smo odlutali od one prave teme. Bez zamjerke, pokusavam vam otvorit oci koliko je to moguce. eek

Procitajte si ovaj clanak o zaradi jednog prosjecnog benda iz Amerike: Koliko zapravo bendovi zarađuju? Članak o prosječnom Američkom bendu

Poznato mi je, kako iz osobnog iskustva, tako i iz prica različitih mlađih kolega svirača i prijatelja, da svi vasi roditelji, oduvijek vode borbe sa vama tipa: "Zasto toliko sviras, a nista ne ucis?? Glazba ti nece donijeti nista u zivotu!! " Nakon nekog vremena jednostavno postanete imuni na takve spike. Ali zao mi je sta to moram reci, time ne zelim nikog sputavati san njegovog zivotnog puta i poziva. Ali glazba, sviranje, muziciranje kao takvo vam ne moze donijeti neke prevelike novce u zivotu. Jedino ako postanete novi Eric Clapton ili Jimmy Hendrix. Naravno ni to nije isključeno, ja duboko vjerujem da će na ovim prostorima svakim danom biti sve vise i vise pravih, originalnijih i sve boljih i boljih gitarista, bubnjara, pjevača, basista i ostalih muzičara. I samo neka tako i bude. Ali moj savjet svima je, odnosno mladim srednjoškolcima, osnovnoškolcima i studentima: Nikad nemojte zapustit svoje školovanje, od toga cete jednog dana zivjet, pogledajte recimo slučaj da prekinete ruku i biti ce vam 5 mjeseci nepokretna, ako ste samo muzičar, ne možete radit gaže, propadate jer nemate novaca, bend vas mrzi jer bez vas i oni gube novac jer ne mogu sivrat. A ako imate stalan posao, otvorit cete bolovanje i pokrivat ce vam to. Tako da sve sta radite pogledajte dva puta! Ne morate nista od ovog poslusati, radite po svome, ovo su samo moji savjeti.

Ja sam Simple man. Uzivajte dok svirate i razmišljajte o zaradi od sviranja. Zna se dobro zaradit. pjeva Vidimo se u iducoj temi.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.